ClickCease

Kontakta kundtjänst - Svenskt företag - Kvalitetsprodukter 40-70% billigare - Gratis frakt vid order över 1500kr

Batteridrivna produkter med elektriska motorer - köpguide

Introduktion

Ofta när man ska köpa en ny produkt behöver man sätta sig in lite i för- och nackdelarna med olika produkter. Vi ska i denna korta guide ge lite köptips åt dig som står i tankarna att köpa en produkt med batterdriven elmotor. Många företag (speciellt lågprisvaruhusen) marknadsför gärna billiga produkter utan att ange egenskaper som är mycket viktiga för kvaliten, t.ex vilken typ av batteri som används.

Bly- eller Litiumbatteri?

Litiumbatterier (även benämnda Lithium-Ion batterier) är mindre och bättre än blybatterier på de flesta sätt. Litiumbatterier klarar betydligt fler laddningar (vanligtvis 4-12 gånger fler) än ett blybatteri innan effekten i batteriet minskas. Det gör att batteriet inte behöver bytas lika ofta som när ett blybatteri används. Litiumbatterier kan även tillverkas mindre och lättare än motsvarande blybatteri. En annan viktig egenskap hos ett Litiumbatteri är att det klarar att laddas ur helt utan att livslängden på batteriet påverkas. Ett helt urladdat blybatteri kan däremot ta skada, vilket gör att produkter med blybatteri ofta har högre batterikapacitet för att undvika att batteriet laddas ur helt, innan det kan laddas på nytt.

Enda nackdelen med Litiumbatterier är priset som är betydligt högre än motsvarande blybatteri. Därför finns ofta Litiumbatterier i dyrare produkter, och blybatterier används när ett lågt pris är att föredra. För vissa produkter står ett kraftigt Litiumbatteri för halva produktens kostnad!

Nu vet du lite om de viktigaste för- och nackdelarna med de vanligaste batterityperna. Outl1:s batteridrivna produkter, finns ibland i flera varianter både med litium- eller blybatteri. Välj det alternativ som passar dina behov och plånbok bäst.

Borstmotor eller borstlös motor?

Det kan låta som att en borstlös motor skulle sakna någonting som en motor med borstar har, och därmed kanske vara sämre än en borstmotor? Men det är en grav misstolkning av begreppet. Utan att gå in på de mekaniska skillnaderna har en borstlös motor många fördelar gentemot en äldre omodern borstmotor. En borstlös motor har bla följande fördelar gentemot en borstmotor:
- Betydligt längre livslängd
- Lägre strömförbrukning
- Starkare vridmoment
- Lägre ljudnivå

Den enda nackdelen är att en borstlös motor är betydligt dyrare att tillverka. Därför återfinns oftast borstlösa motorer i premiumprodukter. Få konsumenter fattar sitt köpbeslut baserat på om det är en borstlös eller borstad motor, trots att det är en avgörande skillnad på kvalitet mellan de båda motortyperna.

© 2021 outl1.se