ClickCease

Kontakta kundtjänst - Svenskt företag - Kvalitetsprodukter 40-70% billigare - Gratis frakt vid order över 1500kr

Köpa spabad - Tips och råd

Bakgrund till vår köpguide

Utespa är en produkt där det är svårt för konsumenten att veta skillnaden mellan vad som är bra, och vad som är dåligt. Många butiker utnyttjar kundens okunskap genom att utelämna viktig information om produkten de säljer. Vi eftersträvar att vara helt transparenta på vår kvalitet, och vill också hjälpa dig att förstå varför vissa utespa som ser utseendemässigt likadana ut, ändå skiljer sig enormt i kvalitet utan att du förstår varför.

För att du ska veta lite mer om exakt vad du köper när du köper ett utomhusspa från oss, så lämnar vi i denna köpguide ytterligare information om de spabad vi säljer. Vi skriver t.ex inte bara att karet är "välisolerat" utan vill visa dig exakt på vilket sätt och hur mycket material som använts. Vi skriver exempelvis inte heller att spabadet har 1500W pumpar - utan att ange tillverkarens namn (LX®).

Just utespa är en produkt som säljs till allt lägre pris i Sverige. Men kvalitén blir lidande. Under de 5 år vi sålt utespa har vi flera gånger lockats att ta in billigaste tänkbara utespa, då vi ser att Sverige i flera andra butiker översvämmas av lågprismodeller med dåliga komponenter och i flera fall tyvärr en konstruktion av trä(!).

Men vi vet att kunden inte blir nöjd långsiktigt med dessa spabad, och det leder förr eller senare till att något går sönder och kunden reklamerar köpet. En process som långsiktigt skulle bli dyr för oss och frustrerande för kunden. För att våra kunder ska få ett bra spabad har vi därför valt att endast använda kvalitetskomponenter från kända varumärken, men att ändå med hjälp av låga marginaler kunna erbjuda ett spabad nästan i samma prisklass som billiga spabad, även om vi inte kan vara billigast.

Tillverkningskostnaden för ett spabad med märkeskomponenter är ungefär tre-fyra gånger så hög som ett spabad med billiga märkeslösa komponenter. Det påverkar såklart även priset mot kund, men också kvalitén och livslängden för ditt spabad.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av utespa?

Vi rekommenderar att du noga tar reda på hur produkten är uppbyggd. Var framförallt uppmärksam på vilken information som inte framgår i produktbeskrivningen. Vad utelämnar säljaren? Exempelvis - Vilket material är stommen byggd i? Hur tjock är den tjocka isoleringen? Finns bottenplatta? Vilket material är munstyckena gjorda av? Vilket märke på akryl, ozonrenare, pumpar mm används i spabadet? Ingår alla tillbehör? Kan du få tag på reservdelar?

Om våra utespa och hur de är uppbyggda

Isolering och konstruktion

Nedan följer några bilder på exempel på konstruktionen av ett Lyfco utespa. Ramen är uppbyggd av rostfritt stål vilket är en mycket stark konstruktion jämfört mot billiga spabad som har stomme i trä eller komposit. Karet har isolerats med ett 5-8cm tjockt lager isolering. Observera att varje spabadmodells ram ser lite annorlunda ut, beroende på modell och storlek. Nedanstående bilder är exempel från en modell:

Utomhusspa med bra isolering
Välisolerat utespa

När all isolering lagts på plats sätts ytterhöljet på plats. Då ser det ut så här:

Slangar och kopplingar har i så stor utsträckning som möjligt placerats utanför isoleringsskummet, så att de blir lätt tillgängliga för service och underhåll vid behov, utan att man behöver riva ut stora mängder isolering. Även ytterhöljet av underhållsfritt kompositmaterial har ett ytterligare tunnare lager termoisolering på insidan.

Om munstycken

Alla Lyfco utespa använder uteslutande jets (munstycken) av rostfritt stål. Dessa dyrare munstycken håller betydligt längre billigare plastmunstycken. För varje modell av våra utespa anger vi även storleken i tum på alla vattenmunstycken som ingår. Om endast antalet jets framgår i en säljares produktbeskrivning, utan att storleken anges kan du förutsätta att samtliga jets är mycket små och av plast, för att hålla nere priset.

Om information saknas i produktinformationen, så är det oftast av en anledning. Nästan alla handlare skriver även att deras utespa är anpassade för nordiskt klimat - men ta reda på vad dom menar med det. Om karet är dåligt isolerat, eller t.ex använder låg kvalitet på akryl eller stomme, så kommer det billiga utebadet snabbt bli en tråkig och kostsam historia.

Vanliga frågor kring att köpa utespa

Hur ska underlaget se ut?

Viktigt är att underlaget är väldränerat och att det inte står på en plats där vattensamlingar kan uppstå. Tänk på att ett fyllt kar väger uppemot 2000kg och kräver en stabil grund. Vanligtvis ställs karet på en singelbädd, eller en gjuten platta. Om du har ett kraftigt byggt trädäck kan det placeras direkt på trädäcket. Om du är osäker på underlaget så rådgör med en fackman kring hur du lämpligen placerar ditt spa, eller hur ditt underlag bör anordnas.

Går ett utespa att använda även inomhus?

Ja, det är inga problem, även om utomhusplacering är vanligast.

Vad är fördelen med 400V elanslutning jämfört mot 230V?

Många billiga utomhusspa säljs med 230V strömförsörjning, eftersom det är billigare att tillverka än en 400V anslutning. Det många inte tänker på är att om du använder 230V anslutning så finns ett par mycket negativa konsekvenser:
Antingen måste du dra två (eller tre) parallella kablar från din elcentral, eftersom du behöver 2-3st 230V anslutningar. Belastningarna mellan faserna kan också bli ojämn med en sådan koppling.
Ofta står det då t.ex "Elanslutning: 3x230V" i produktbeskrivningen, istället för 400V 3-fas.

Alternativet är ännu värre, att det är enfas 230V som kräver att du säkrar upp till 30-40A (mycket dyr årsavgift till din elleverantör).


En 230V anslutning gör att säljaren kan hålla nere priset på spabadet, men din installation blir istället mycket dyrare eftersom du istället får högre installationskostnader, krångligare installation och i värsta fall mycket högre avgift för din elanslutning. En 230V anslutning blir alltid en dålig affär för dig, även om inköpspriset på spabadet är något lägre. Seriösa aktörer säljer inte 230V anslutna spabad.

Varför är konstruktionen är så viktig?

Det säljs många billiga utespa på lågprismarknaderna, med sämsta tänkbara konstruktion - trä. Ofta framgår det inte att stommen är av trä (som möglar i vårt klimat - även om det är behandlat med hälsovådligt mögelgift) eller billigare komposit (med sämre hållfasthet än stål), samt att isoleringen är otillräcklig (handlaren skriver "välisolerat" - utan att ange tjocklek på isoleringen).

Allt detta gör att priset blir avsevärt lägre och vinsterna för handlaren högre, men din produkt får avsevärt kortare livslängd och kommer med tiden kosta mer eftersom du får högre driftskostnader.

De utespa som säljs av outl1.se har en stomme av rostfritt stål (stål standard 304) med mycket hög livslängd, samt att karet är isolerat med 5-8cm isolering på insidan. Dessutom är ytterpanelen isolerad på insidan. Om inte stommens material eller isoleringens tjocklek nämns i säljarens produktinformation så rör det sig troligtvis om en billig träkonstruktion med i bästa fall ett par centimeter isolering runt kärlet.

Hos oss kan du bara köpa spabad med ett kärl av kvalitetsakryl från amerikanska Lucite® vilket av många anses vara det allra bästa akrylet på marknaden. De märkeslösa billiga lågprisakrylerna som tyvärr är vanligt förekommande på marknaden ser jättefina ut första året - men spricker ibland redan efter ett par års användning vilket vanligtvis innebär att ditt utespa inte går att reparera till rimlig kostnad. En av orsakerna är att lågprisakryler använder en stor mängd återvunnet material, vilket försämrar livslängden. Dessutom finns det risk att märkeslösa lågkvalitetsakryler fäller ut cancerframkallande ämnen.

Vad ska man tänka på med pumparna?

Något som de flesta lågprisbutiker utelämnar i produktspecifikationerna för utespa är vilket märke på pumpar som används i spabadet. Detta beror på att de nästan uteslutande använder billiga märkeslösa pumpar från okänd producent. Billiga pumpar drar vanligtvis mer ström. Det innebär att en 1500W pump av dålig kvalitet ger lika mycket pumpeffekt som en 1000W pump av hög kvalitet. Pumparna belastas hårt i ett spabad, och billiga märkeslösa pumpar går vanligtvis lättare sönder, vilket blir en stor reparationskostnad under spabadets livslängd.

En billig pump kan fungera bra ett tag, men räkna med att billiga pumpar går sönder oftare. Om du har 3 pumpar i ett spabad och de har en genomsnittlig livslängd på 3 år innebär det att du i genomsnitt behöver byta en pump varje år. Inte så kul.

Därför använder vi uteslutande pumpar (både luftpump, cirkulationspump och massagepumpar) världens största tillverkare av pumpar för spabad LX® som vanligtvis bara används i exklusiva spabad med höga krav på kvalitet. Det gör dock att spabadet blir lite dyrare, men det gör också att du slipper reklamera ditt spabad redan efter ett år. I det långa loppet blir det ändå både för dig och för oss med högkvalitetspumpar, även om priset på spabadet blir lite högre.

Vad är bottenplattans funktion?

Bottenplattan på ett utespa fyller flera funktioner. Dels håller den ute gnagare och fukt från marken. Dels isolerar den spabadet från kylan i marken. Det är därför viktigt med en ordentlig bottenplatta. Alla utespa vi säljer inkluderar en tjock isolerad bottenplatta av ABS i två lager. Ytterst finns en termofolie. Många billiga utespa på marknaden har en mycket tunn - eller ingen alls - isolerande bottenplatta, vilket ökar dina driftkostnader markant.

Hur fungerar det på vintern?

Alla Lyfco utomhusspa är anpassade för nordiskt klimat - på riktigt. Stäng aldrig av strömmen till ditt utespa. När du inte använder det ska locket vara på. Kontrollsystemet från välkända Balboa® är mycket driftsäkert och är utrustad med frostvakt som gör att pumparna alltid är aktiva om temperaturen sjunker till 8 grader. Mer information om detta återfinns i bruksanvisningen.

Driftkostnad utespa

Driftkostnaden på ett utespa skiljer otroligt mycket mellan ett dåligt isolerad utomhusspa, och ett som är välisolerat. Ett dåligt isolerat utespa kan ha en driftkostnad på 1200kr/månad, medan ett motsvarande välisolerat utespa på samma plats har en driftkostnad på 300kr/månad. Den billiga produkten blir alltså ganska snabbt dyrare än om du från början satsar lite mer på ett bättre isolerat utespa. Det viktiga kriteriet är isoleringens tjocklek både runt karet, lock och inte minst - undersidan. Nöj dig inte med att handlaren säger att spabadet är välisolerat, utan ta reda på exakta tjocklekar och vilka material som används, för att bilda en egen uppfattning. Nästan alla spabad marknadsförs som "välisolerade" men det är tyvärr mindre vanligt att du hittar specifikationer på vad säljaren menar med välisolerat.

Hur kan outl1.se sälja utespa av hög kvalitet till så attraktivt pris?

Outl1.se köper Lyfco utespa direkt från en av världens främsta fabrik av utespa, helt utan mellanhänder. Den fabrik vi köper ifrån, säljer även till de dyra premiummärkena. Det finns inga grossister eller distributörer som lägger på marginal i flera led. Dessutom håller vi nere kostnaderna genom att inte ha fysisk butik utan endast online-försäljning (med fri frakt). Det gör att vi kan erbjuda högkvalitetsspa till 50-70% lägre pris än vad motsvarande spabad kostar med premiummärke, som i många fall även är från samma fabrik. Även om det finns många utespan på marknaden som är billigare än de vi säljer, så kommer de från lågprisfabriker och använder nästan uteslutande betydligt lägre kvalitet på material, komponenter och funktion.

Hur får jag tag på reservdelar?

Vårt mål är att vi bara använder komponenter av hög kvalitet, för att spabadet ska hålla länge och du ska slippa behöva tänka på reservdelar. Skulle något ändå gå sönder, så har vi har sålt utespa av hög kvalitet i 5 års tid. Vi jobbar långsiktigt med våra kunder för att du ska kunna njuta av ditt utespa under många år, utan att behöva oroa dig för att du inte ska få tag på reservdelar om något skulle gå sönder.

För din trygghet har vi ett stort utbud reservdelar till spabad i lager för omgående leverans. Saknas en reservdel i lager kan vi ta in den med något längre leveranstid.

Eftersom komponenterna i Lyfcos utespa kommer från ledande tillverkare, så är det lätt att även hitta reservdelar på annat håll. Det går även att ersätta t.ex en vattenpump eller en slang med motsvarande del från annat håll. Delarna behöver inte vara original och andra fabrikat passar som har motsvarande egenskaper.

© 2021 outl1.se