Vilken storlek på elscooter ska jag välja?
Vi på outl1.se får ofta frågan vilken storlek på elscooter som är lämplig, så här kommer våra förslag utifrån våra erfarenheter. Observera att om elscootern skall användas av ett barn så är det alltid föräldrarna som är ansvariga för användningen, oavsett våra rekommendationer. Vilken storlek på elscooter beror inte bara på ålder, utan även på mognadsgrad och motorik vilket gör att det är du som förälder som alltid måste göra din egen bedömning.
Vad betyder den angivna maxvikten?
För alla elsparkcyklar vi säljer anges en maxvikt. Maxvikten innebär den vikt som elscootern som mest tål innan konstruktionen riskerar att gå sönder. Maxvikten anger därför inte hur körglädjen blir, eftersom hastigheten på elscootern i stor grad påverkas av användarvikten. Exempelvis är maxvikten för en 120W elscooter 70kg. Men om en person som väger 70kg kör på den, så kommer elscootern att gå mycket långsamt och inte vara rolig att köra med. Därför kan maxvikten inte användas för att avgöra vilken modell som är lämplig, utan det är motoreffekten tillsammans med användarvikten som är relevant.
Vad betyder den angivna maxfarten, max körsträcka på en laddning etc
Precis som för alla andra fordon (bilar, elcyklar, elscootrar, båtar etc) så anges maxfart och maximal körsträcka vid ideala förhållanden på helt slätt underlag. Exakt körsträcka per laddning, max hastighet mm beror till stor del på faktorer som körsätt, vind, underlag, lutning, lufttryck i däcken, användarvikt mm. Vi kan därför inte garantera varken max körsträcka eller hastighet, utan denna information kan ses som en fingervisning.
Elscootrar på upp till 250W
Elscootrar med ett watt-tal på upp till 250W med en maxhastighet på 20km/tim klassas som en elcykel och dessa får framföras på cykelbanor. De går inte särskilt fort och körglädjen är inte lika stor som elscootrar med starkare elmotorer. Dessa klarar inte heller särskilt mycket i användarvikt innan de går ”slöare”. Men vill man transportera sig på en elscooter med samma regler som gäller för en cykel så är det ett alternativ. Många som köper dessa har ett barn som är i åldern 8-13 år. De lite äldre barnen kommer dock snabbt tycka att den går för långsamt, eftersom användarvikten är av stor betydelse för hastigheten. En 250W elscooter kan även användas av äldre barn än 13 år, men vi tycker att motoreffekten ofta är otillräcklig och rekommenderar därför en starkare motormodell för dessa användare.
1000W-3000W elscooter
Våra elscootrar som är på 1000W upp till hela 3000W är betydligt större, robustare och även av högre kvalitet än de mindre modellerna. Dessa modeller lämpar sig främst för äldre tonåringar och vuxna då hastigheten är mycket hög - ända upp till 60km/tim. Och de har ofta en maximal användarvikt på hela 140kg. Dessa typer av elscootrar är dock inte tillåtna att framföra på allmän bilväg eller cykelväg. Detta pga att den totala motorstyrkan och hastigheten överstiger reglerna för att få räknas som elcykel och de får därför endast framföras på inhägnat område. Vi har dock även elscootrar med starkare motor som kan registreras som moped klass 1 och därmed får framföras på allmän väg. Läs mer om dessa längre ner.
Varför 3000W motorstyrka?
Vad är då fördelen med att satsa på en elscooter med så pass stark motor som hela 3000W? Skillnaden i maxhastighet jämfört med en scooter på 2000W är inte särskilt stor, men där man märker den stora skillnaden på en elscooter med en starkare motor är t ex vid starten. En motor på 3000W jämfört med en motor på 2000W ger alltså 50% mer motorstyrka vilket gör att den orkar accelerera mycket snabbare. Ökad motorstyrka gör också att scootern får mer kräm i uppförsbackar, lutningar, på ojämna underlag och i terräng. Detta gör att scootern lättare tar sig upp för t ex backar även med tung last.
Elscootrar godkända för bruk i trafik
Oregistrerade elscootrar som har en starkare motor än 250W och en högre maxhastighet än 20km/tim får ej framföras på allmän väg. Det finns dock elscootrar som är specialutrustade och godkända att klassas som moped klass 1. Dessa ska då registreras och godkännas som moped hos Transportstyrelsen. Vid köp av denna typ av scooter hos oss medföljer de CoC-dokument som behövs för att du som kund (registreringen utförs ej av Outl1) ska kunna registrera scootern hos Transportstyrelsen och därmed erhålla en giltig registreringsskylt. Observera att innan elscootern är fullt registrerad och inskriven hos Transportstyrelsen får du INTE framföra den på allmän väg. Instruktioner om hur registreringen går till finns på Transportstyrelsens hemsida.
Vårt utbud av elscooters
Klicka för att gå till vårt utbud av elscooters.