Elscooter - köpguide

Vilken storlek på elscooter ska jag välja?

Vi på outl1.se får ofta frågan vilken storlek på elscooter som är lämplig, så här kommer våra förslag utifrån våra erfarenheter. Observera att om elscootern skall användas av ett barn så är det alltid föräldrarna som är ansvariga för användningen, oavsett våra rekommendationer. Vilken storlek på elscooter beror inte bara på ålder, utan även på mognadsgrad och motorik vilket gör att det är du som förälder som alltid måste göra din egen bedömning.

Vad betyder den angivna maxvikten?

För alla elsparkcyklar vi säljer anges en maxvikt. Maxvikten innebär den vikt som elscootern som mest tål innan konstruktionen riskerar att gå sönder. Maxvikten anger därför inte hur körglädjen blir, eftersom hastigheten på elscootern i stor grad påverkas av användarvikten. Exempelvis är maxvikten för en 120W elscooter 70kg. Men om en person som väger 70kg kör på den, så kommer elscootern att gå mycket långsamt och inte vara rolig att köra med. Därför kan maxvikten inte användas för att avgöra vilken modell som är lämplig, utan det är motoreffekten tillsammans med användarvikten som är relevant.

Vad betyder den angivna maxfarten, max körsträcka på en laddning etc

Precis som för alla andra fordon (bilar, elcyklar, elscootrar, båtar etc) så anges maxfart och max körsträcka vid ideala förhållanden på helt slätt underlag. Exakt körsträcka per laddning, max hastighet mm beror till stor del på faktorer som körsätt, vind, underlag, lutning, lufttryck i däcken, användarvikt mm. Vi kan därför inte garantera varken max körsträcka eller hastighet, utan denna information kan ses som en fingervisning.

120W elscooter

Denna elscooter finns i flera färger, med eller utan sadel. Detta är vår enklaste modell av elscooter, som är lämplig för de mindre barnen. Många som köper dessa har ett barn som är i åldern 6-10 år, även om den går bra att använda även för något yngre eller något äldre barn. De lite äldre barnen kommer dock snabbt tycka att den går för långsamt, eftersom användarvikten är av stor betydelse för hastigheten.

250W elscooter

En 250W elscooter är av betydligt bättre kvalitet än de minsta 120W scootrarna. Dom är också större i storleken än 120W och har lufthjul fram samt kedjedrift som ger ökad driftsäkerhet. En 250W elscooter brukar uppskattas av barn i åldern 8-13 år. Även här gäller att ett äldre barn som vill ha högre hastighet alltid får lägre hastighet pga användarvikten påverkar hastigheten. En 250W elscooter kan även användas av äldre barn än 13 år, men vi tycker att motoreffekten ofta är otillräcklig och rekommenderar därför en starkare motormodell för dessa användare.

800-1000W elscooter

Våra 800W-1000W elscootrar är betydligt större, och även av högre kvalitet än de mindre modellerna. Dessa kan användas av barn från 12 år och är även lämplig för vuxna personer. Denna motorstyrka rekommenderar vi för tonåringar, samt vuxna.

1300-1500W elscooter

1300-1500W scootern påminner om 800-1000W scootern, men är ännu större i storlek. Dessa modeller lämpar sig främst för äldre tonåringar och vuxna då hastigheten är mycket hög - ända upp till över 50km/tim. Vi har hört kunder som mätt 60km/tim med 1500W scootern.

Vårt utbud av elscooters

Klicka för att gå till vårt utbud av elscooters.